We denken niet goed, dat is de oorzaak van veel leed

Hier kwam ik achter toen ik begon te luisteren naar mensen met het besef dat we niet kunnen weten wat de toekomst brengt en wat een ander denkt en voelt. Met dit gegeven als context vroeg ik de mensen die ik coachte en trainde regelmatig ‘wat denk je nu’ of ‘wat dacht je toen’ als het om een gebeurtenis ging die eerder had plaats gevonden. De gedachten die ik hoorde schreef ik vervolgens op en hield die tegen de context van wat we niet kunnen weten. Gedachten die over de grens van het kunnen weten gingen. Een gebeurtenis die mensen schokte en hun uit evenwicht bracht had dat effect. Ze voelden nu wat er in de toekomst zou kunnen gebeuren.

 Voorbeeld van een werk gerelateerde gebeurtenis

Een team van een grote organisatie kreeg het bericht dat een fusie op handen was. Veel meer informatie was op dat moment niet bekend. Als toeschouwer kan je dan zien en horen hoe mensen reageren op gebrek aan informatie. Dan komen er namelijk  invullingen.

 • Dan zullen er wel mensen ontslagen worden. (Niet herkende fantasie)
 • Ik hoef niet bang te zijn. Mij zullen ze nooit ontslaan. (Toekomstgerichte overtuiging)
 • Ik heb nu een mooie lease auto. Als ze die afpakken, dan ben ik weg. (Niet herkende fantasiegedachte gevolgd door een besluit)
 • Als ik maar niet naar het andere eind van Nederland overgeplaatst word. (Niet herkende fantasiegedachte)
 • Ik moet me meer gaan profileren. (Opdracht)
 • Mijn leidinggevende zal er geen moeite mee hebben om mensen eruit te gooien. (Mensen in je denken)
 • Als ik ontslagen word, vind ik dan nog wel een baan? (Niet te beantwoorden vraag)

Al dat soort gedachten, zes kerngedachten, roepen een gevoel op en die beïnvloeden de belevingswereld. Een team in mineur.

Voorbeeld van een privé gerelateerde gebeurtenis

Zij had gehoord dat er een fusie op handen was op het werk. Veel meer informatie kreeg zij niet.

 • Als ik dit thuis vertel, dan creëer ik alleen maar onrust. (Niet herkende fantasiegedachte)
 • Dus ik zeg niks. (Het besluit op grond van een niet herkende fantasiegedachte)
 • Zou ik dan moeten verhuizen? (Niet te beantwoorden vraag)
 • Ik moet maar net doen alsof er niets aan de hand is. (Opdracht)
 • Een vast contract kan ik nu ook wel vergeten. (Toekomstgerichte overtuiging)

Herken je de kerngedachten bij een team/groep en bij een individu?

Dan kan je de gedachtepatronen doorbreken door de kerngedachten te herwaarderen samen met de cliënt. Doorbreken met het besef dat je niet kunt weten wat de toekomst brengt en wat een ander denkt en voelt.  Kijk je dan naar de gedachten die ontstaan in een team en bij een individu dan kan je het leed zien wat kerngedachten kunnen veroorzaken.