Risiconemend of risicomijdend

Een praktijkvoorbeeld

De directeur hield een toespraak over de komende veranderingen in de organisatie. Flexplekken was het nieuwe begrip. Bureaus die geen persoonlijke werkplek meer waren. Men kon gaan werken aan een bureau wat vrij was. Het enthousiasme van de directeur werd door een deel van de mensen overgenomen. Leuk, dan zie ik nog eens andere gezichten, was een reactie. Kunnen we dan ook grotere bureaus krijgen? was een andere reactie. Dat waren de reacties van de mensen die meer risiconemend waren, het idee sloot aan waar zij behoefte aan hebben, afwisseling, mogelijkheden en  nieuwe situaties, niet gebonden aan één plek.

Een ander deel zag er erg tegenop. Ja, maar als er geen bureaus vrij zijn? Zit ik dan elke keer op een andere plek? Moet ik dan elke keer met mijn spullen sjouwen? Hoe weten anderen dan waar ik ben?

De directeur, die risiconemend was, hoorde enerzijds het enthousiasme op het idee en aan de andere kant het ja maar. Altijd wat, dacht hij. Nooit eens spontaan; dat is een leuk idee, dat doen we.

Was hij op de hoogte van het feit dat een deel van de mensen meer risicomijdend zijn, dan had hij ook aandacht aan de nadelen kunnen besteden.