Ik mis Louis van Gaal

Het verschil tussen Louis van Gaal en Danny Blind. Hoe zit dat bijvoorbeeld met de motivatiebehoeften van trainer Danny Blind? Dat is zo’n man waarvan ze moeilijk zijn in te schatten. Duidelijk resultaatgericht, dus een sterke behoefte aan resultaat. 

Het gaat hem meer om het spel dan om de spelers. Maar niets knalt. Geen van de motivatiebehoeften is zo sterk aanwezig dat het gelijk opvalt.

Dan mis ik Louis van Gaal. Bij hem is het tenminste nog duidelijk. Bij de motivatiebehoeften gaat het om de mate waarin een behoefte bij iemand aanwezig is. Is die duidelijk aanwezig dan is het zichtbaar in het gedrag, de manier van reageren en het is hoorbaar in de communicatie.

Bij Louis van Gaal was het tenminste duidelijk

Heb je ooit contact met hem, kom je hem ooit tegen, hier wat tips om met hem om te gaan.

  • Het gaat hem om het spel, de regels, de tactiek. Praat dan niet te lang over hoe het met hem gaat. De meer productgerichte wil het, anders dan de meer mensgerichte,  al snel over ‘iets’ hebben.  Echt contact met Louis heb je via een onderwerp. Voetbal dus.
  • Benaderend, dat is hij ook en ook duidelijk. Louis stapt erop af. Gaat geen discussie uit de weg. Allemaal kenmerken van risiconemend. Wat je ook niet moet doen, is zeggen dat je iets moeilijk vindt of ergens tegenop ziet. Je gaat er voor. Alles of niets. Je neemt risico. Dat is meer risiconemend dan vrisicomijdend. Dat is Louis.
  • Gericht op verschillen. Het moet allemaal wel kloppen voor Louis. Hij blijft, zoals de verschilzoekers doen, haken op dat wat niet goed is, op dat wat niet klopt. Let goed op wat je zegt, het moet allemaal wel kloppen. Dat is meer gericht op verschillen dan op overzicht.
  • Praat meer over resultaten en minder over hem. Het gaat bij Louis om de resultaten en dat is meer resultaatgerichtd. Een leuker wedstrijd, daar koopt hij niet voor.
  • Een moeter. Veel, heel veel moet bij Louis. Dan moet je wel consequent zijn. Je moet wel luisteren. Je moet wel opletten. Dat moet jij je wel goed voorbereiden. Een moeter voor zichzelf en een moeter voor anderen. Dus, wat je ook niet moet doen, is onduidelijk zijn. Een opmerking als: kijk maar wat je doet en elke opmerking waarbij je de keuze bij de ander legt, stuit op de behoefte van de moeter aan duidelijkheid. Daar kan Louis als moeter niets mee. Moet het nou of moet het nou niet?
  • Auditief is zijn zintuiglijk communicatiekenmerk. Auditief en piekend Dat heb ik niet gezegd. Je luistert niet. Dat is auditief. Ga vooral niet zeggen dat je dat ook bedoelde. Het gaat voor Louis als auditieve om de juiste woorden. Andere woorden kunnen niet zomaar. Wat je dan kunt verwachten is een reactie als: dat zeg ik niet, je moet wel luisteren. Hoeveel keer moet ik het nog zeggen?  De meer auditieve is meer gericht op horen, dan deze ziet of aanvoelt.

Danny Blind, ik weet het niet. Moeilijk in te schatten. Lijkt meer risicomijdend dan risiconemend door zijn keuze om vast te houden aan patronen in het spel en de opstelling. Lijkt meer gericht op overzicht, de grote lijn, de helikopterview. Danny Blind, een man met weinig pieken.

School voor praktische menskunde