Omdat je niet kunt weten wat een ander denkt of voelt, kan en mag je niet stellen dat iets bij iedereen helpt. Dit geldt dus ook voor de samenhang van soorten gedachten, de kerngedachten, en piekeren. Of dit bij iedereen zo’n positief effect heeft is nog niet bekend. De gedachtepatronen kwamen bij mensen die piekerden overeen. De interventies die zij zichzelf aanleerden leidden tot goede resultaten. Daarom is het zinvol deze invalshoek te publiceren.

Piekeren wordt ook wel malen genoemd

Vraag je wat er in iemand z’n hoofd gebeurt, dan lijkt malen een goede omschrijving. Het denken gaat maar door. Dikwijls begint het met een vraag. ‘Wat gebeurt hier?’ ‘Waarom doet hij zo?’ De eerste vraag wordt meestal gevolgd door een tweede vraag en een derde en meer.

En dan, ineens gebeurt het

Mensen omschrijven het als een soort kortsluiting. Het gevoel komt op. Onzekerheid, angst, tot zelfs paniek. Dat is het effect van de vragen. Niet alle vragen. Het zijn de niet te beantwoorden vragen die dit effect hebben. Een vraag zet een denkproces op gang, het brein gaat op zoek naar een antwoord. Nog een vraag versnelt het denkproces door een tweede zoektocht van het brein naar een antwoord. Bij niet te beantwoorden vragen komt er geen antwoord.

Het speelveld van ons denken

Er komt geen antwoord omdat wij mensen niet het vermogen hebben om antwoorden te vinden op bepaalde vragen wanneer die over de toekomst gaan en over wat een ander denkt en voelt. Een serie van het in gedachten stellen van niet te beantwoorden vragen, zorgt ervoor dat het maalproces op gang komt. Bij elke vraag probeert het brein een antwoord te vinden. Lukt dat niet, dan gebeurt er iets in ons hoofd.

In plaats van de gedachte: dat weet ik niet, dat kan ik niet weten, wat de werkelijkheid is, komen er invullingen.

De niet te beantwoorden vragen worden opgevolgd door fantasieën. Ook hier niet alle fantasiegedachten, maar de niet herkende fantasiegedachten. De niet herkende fantasiegedachte vult de leegte die ontstaat door de niet te beantwoorden vraag. Ons brein vult automatisch het niet weten in. Beter een slecht scenario dan geen scenario.

Hoe stop je dit proces en daarmee het piekeren?

Het denkproces stoppen wat tot piekeren leidt, kan door stil te staan bij een vraag. Dit doe je door bij de herkenning te zeggen of denken, hé, dat is een vraag. Weet ik dit? Kan ik dit weten? Met het besef van jouw positie weet je dan of je het antwoord kunt vinden of niet. Gaat de vraag over de toekomst of wat een ander denkt of voelt, de grenzen van het speelveld van je denken, dan weet je dat je het antwoord nooit kunt vinden. Ook al denk je nog zo lang. Je beseft dat je jezelf een niet te beantwoorden vraag hebt gesteld. Met de herkenning en het besef heb je het denkproces gestopt.

Net als bij de herkenning van elke kerngedachte is de basis hierbij belangrijk. De basis van jouw kernidentiteit en het besef dat je denken drie beperkingen heeft, het speelveld van je denken.

Niet te beantwoorden vragen worden dikwijls opgevolgd door niet herkende fantasiegedachten. Met de kennis van de niet herkende fantasiegedachten kun je ze gaan herkennen. Daarmee leer je jezelf in mogelijkheden denken. Dan buig je het piekeren om in nadenken over de mogelijkheden. Die ga je bedenken als je een niet herkende fantasiegedachte herkent Daarmee kom je uit de cirkel van piekeren en buig je het om naar creatief denken. Met het denken in mogelijkheden voorkom je dat je ‘wegzakt’ in je hoofd.

Piekeren, stress, burn-out worden op deze manier een ontwikkelingsvraagstuk. Ze worden veroorzaakt door fouten in onze manier van denken die een verdere ontwikkeling tegenhouden. Het kerndoel is de fouten uit het denken te halen en de kernidentiteit naar ‘buiten’ te laten komen.

© Herman Beuker School voor praktische menskunde