Zet jezelf een keer stil in twee stappen

Nadenken vanuit jouw kernidentiteit en vanuit het nu, de werkelijkheid. Dat is de positie om je eigen gedachten te toetsen.

Waarom dat nodig is

Onderbouwing: jouw kernidentiteit ben jij als je in evenwicht bent.  Dan gaat het niet om wie of wat je bent, maar  om HOE je bent in eigenschappen. Daarmee heb je een context voor je eigen gedachten. Passen de kerngedachten die jij bij jezelf herkent bij jou? Bij hoe je eigenlijk bent?

Als je chagrijnig bent, kwaad, bang, onzeker, gespannen, dan komen er gedachten bij die het nog erger maken of in stand houden.  Dan gaan je gedachten met je op de loop. Stel vast hoe je eigenlijk bent en luister van daaruit naar je eigen gedachten.

Net als bij de positie in tijd moet je dit ervaren. Daarmee heb je een positie in persoon. De basis om vanuit na te denken.

Nadenken vanuit het nu

Onderbouwing nu, de werkelijkheid: met je verstand weet je wel dat je niet kunt weten wat er in de toekomst gaat gebeuren. Je kunt het inschatten, maar weten kan je het niet.  Hetzelfde geldt voor wat een ander denkt. Wanneer je denkt heb je dat besef niet. Dan gebruik je gedachten die het tegendeel beweren. Om die gedachten te leren herkennen is het nodig dat je, al is het maar voor een paar seconden, ervaart dat nu de werkelijkheid is.

Wanneer je jouw basis in persoon en tijd hebt, dan weet je het. Dit ben ik en dit, wat ik nu waarneem, is het nu, de werkelijkheid. Ervaar je dit, dan heb je jezelf stilgezet. Dat is jouw persoonlijke basis wanneer je bewust na gaat denken.

Het leven in de werkelijkheid speelt zich af binnen drie natuurwetten.

1-      Je kunt niet weten wat de toekomst brengt,

2-      je kunt niet weten wat een ander denkt,

3-      je kunt niet in oneindigheid denken.

Deze drie natuurwetten vormen de contouren van de mogelijkheden die je met je denken hebt. Het speelveld van je denken.

Ik

(kernidentiteit)

in tijd

(De werkelijkheid)

Jouw kernidentiteit is degene die je van binnen bent = Persoon.

In het nu, in de werkelijkheid =  Tijd.

Vanuit die  positie ben jij de context van jouw eigen gedachten. Met het GAP als filter.

© Herman Beuker

Geef een reactie