Het virus, de toekomstgerichte overtuiging, hij is goed verpakt

Het kind dat tegen de moeder zegt dat het iets niet wil. Dat het bang is. De moeder die tegen haar kind zegt: ‘Dat lukt jou wel’, of ‘dat kan jij wel’. Goed bedoeld, want je wilt het beste voor je kinderen. De moeder stelt haar kind gerust.

En dan lukt het toch niet, dan kan het kind het toch niet. Ooit komt zoiets voor, net als het bij ons volwassenen ooit voor komt. Over de kleine dingen stapt het kind heen. Iets groter veroorzaakt trauma’s en voor veel  kinderen is dat het geval.  Net zoals bij ons volwassenen het geval was.

Wat gebeurt hier? 

Een kind is bang. De moeder heeft het beste gegeven wat zij had, namelijk geruststelling. Wat de moeder gebruikte om haar kind gerust te stellen, was een toekomstgerichte overtuiging. Een soort gedachte die over de toekomst gaat en als zeker wordt ervaren. Het virus in ons denken. Ze zei onbewust tegen haar kind iets te weten, wat zij niet kan weten, namelijk dat het haar kind lukt, dat die het in die (toekomstige) situatie kan. De moeder kan, net als iedereen, echter niet weten wat er in de toekomst gaat gebeuren. Onbewust heeft zij het virus doorgegeven. De toekomstgerichte overtuiging.

Het kind leert van moeder, vader en andere mensen uit de omgeving, hoe te denken. Net zoals wij het van onze ouders geleerd hebben. Zo zal ook dat kind verwachtingen hebben en daarmee de eigen teleurstellingen creëren, want de meegekregen verwachting van ‘het lukt wel’ of ‘je kan het wel’ en dan de teleurstelling van de niet uitgekomen verwachting zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zo zal het kind als volwassene ook een leven hebben vol van verwarring.

Geef een reactie