‘Toch leuk’, vertelde de man ‘s avonds tegen zijn vrouw, ‘de directeur kwam vandaag naar mij toe en zei dat hij mijn inzet waardeerde’.

Hij blij, vrouw blij, happy end.

 

 

Dus, gaan we nu vandaag massaal schouderklopjes uitdelen?

Niet doen. Even wachten. Een deel van de mensen is meer sfeergericht. Die hebben wel behoefte aan een schouderklopje. Dat sluit aan op hun behoefte aan erkenning voor hen als persoon. Het schouderklopje motiveert. Veel mensen met die motivatiebehoefte voelen het zelfs, wat je dikwijls ziet aan de reactie. Een brede glimlach bij een persoonlijk compliment.

Een ander deel van de mensen heeft die behoefte minder of zelfs helemaal niet

Dat zijn de mensen die meer resultaatgericht zijn. Die worden ergens anders door gemotiveerd. Zij halen hun motivatie uit het halen van resultaten.

Wat iemand die meer sfeergericht is, voelt bij het schouderklopje, voelt de meer resultaatgerichte als deze het resultaat heeft behaald. Een deel van de mensen doet schouderklopjes dus weinig tot niets.

Geef je iemand een persoonlijk compliment en kijk je naar de reactie, dan kun je het al zien. Brede glimlach is meer sfeergericht. Geen of nauwelijks een glimlach is meer resultaatgericht.

Als je mensen met die meer resultaatgericht zijn wilt motiveren, vraag dan eens: ‘wat heb jij nodig om je werk goed te kunnen doen?’ Daar worden zij blij van. Dat motiveert hen. Aandacht voor waar zij behoefte aan hebben. Laat dat schouderklopje bij hen maar zitten, daar kopen zij niets voor.

De mens achter de functie

DE mens, DE medewerker bestaat niet. Misschien komt ooit de tijd dat een werkgever aan een medewerker vraagt waar deze als mens behoefte aan heeft. Of het dan mogelijk is om dat allemaal te faciliteren is een tweede. Er is dan in ieder geval aandacht voor iemand als mens. Voor de mens achter de functie. En wat zou daar de invloed van zijn op de motivatie?

 

Geef een reactie