Waarom zeggen we dikwijls niet gewoon wat we denken. We overdenken eerst wat we willen gaan zeggen en spreken het dan pas uit. Hetzelfde gebeurt in het contact met een ander. Ook al staat deze nog zo dicht bij ons. Dikwijls hebben we daar argumenten voor, gebaseerd op ervaringen uit het verleden. De reactie die we verwachten willen we niet.

Dit betekent dat we met ons denken niet alleen oplossingen zoeken. Niet alleen  creëren, begrijpen en alles wat op ons afkomt proberen te ordenen. Maar dat er nog een factor een rol speelt.

Dat is de beschermende factor. We beschermen onszelf met ons denken. Er zijn voorbeelden die de beschermende functie zichtbaar maken. Alledaagse gebeurtenissen die iedereen wel eens heeft meegemaakt. De reactie op een afwijzing. “Heb ik je gekwetst?”. “Nee hoor, het maakt me niet uit”. Terwijl het van binnen borrelt. Dan laten we niet zien wat we voelen. Want we zijn kwetsbaar en dat mag de ander niet zien.

De herkenning is ook te vinden in gedachten en uitspraken als: het wordt toch niets, dat zal wel niet doorgaan. Zo beschermen we ons tegen een teleurstelling. Ik trek me er toch niets van aan. Ik zal de schuld wel krijgen. Dat is mijn verantwoordelijkheid niet.

Die beschermende reactie hebben we vele malen in ons leven gehad en die reacties hebben ons voor een deel gevormd. Wat begon als een overdachte, bewuste reactie; nee hoor, het maakt me niet uit, kan een reflex worden. Het effect? Je weet nooit hoe het nu werkelijk bij de ander zit. Je praat met een bescherming. Er zit iets voor, wat echt contact tegenhoudt. En dat zijn de gedachten.

Dat de ander hetzelfde bij jou kan ervaren heeft tot gevolg dat er dan twee mensen contact met elkaar hebben. Beiden met een bescherming. De bescherming kun je ook herkennen als er veel of onveilige situaties op ons afkomen.

Bij veel situaties kun je denken aan drukte op je werk en thuis. Wanneer er veel op ons afkomt, dan wordt het drukker in ons hoofd. Dat is de reactie van ons denken. Onveilig is een breed gebied. Dit kan variëren van afwijzing, gebrek aan informatie, onduidelijkheid over een afloop, ruzie, denken aan ervaringen uit het verleden, etc. Spanning voel je in je lichaam. Je bouwt het dikwijls op met je denken. Je denken maakt overuren om grip te krijgen op de situaties waar je in verkeert. Je denken probeert je op deze manier te beschermen.

Geef een reactie