MB900448650

 

Situaties, gebeurtenissen, komen op je af en wat je kan doen is je energie richten om er zo goed mogelijk mee om te gaan. Daarmee is dit de boodschap.
Steek energie in jezelf. Dit, in plaats van bang voor afwijzing, mislukking, ontslag, eenzaamheid, falen, dat het altijd zo zal blijven. Daaraan denken en er zo mee bezig te zijn werkt verzwakkend, terwijl je juist in deze situaties sterk moet zijn.

Kom in de werkelijkheid. Die zegt dat je nooit zeker kuntweten hoe iets loopt, gewoon omdat wij mensen niet het vermogen hebben om te weten wat de toekomst ons zal brengen. We kunnen er over fantaseren. We kunnen de toekomst inschatten en dat dan meestal op grond van eerdere ervaringen.

Wanneer je besef dat je nooit weet hoe iets zal lopen en je luistert vervolgens naar je eigen gedachten en naar de uitspraken van de mensen om je heen, dan kun je horen dat dit besef blijkbaar niet aanwezig is.

Dat doen ze wel. Dat doen ze nooit. Het komt wel goed. Dat zal zij leuk vinden. Dat lukt me nooit. Die veranderd toch nooit. Grond houdt altijd zijn waarde. Mijn kind zal dat nooit doen. Mensen zoals ik hebben ze altijd nodig. Die mensen zijn te lui om te werken.

Je kunt er honderden verzinnen. Al die gedachten die over de toekomst gaan en wat een ander denkt. Wat daar zal gaan gebeuren. Dat doen ze wel, is de toekomstgerichte overtuiging. En dan doe ze het wel. Zei ik het niet? Ik heb het toch gezegd. Ik wist het van het begin af aan.

Vraag dan eens: hoe wist je dat dan. Luister dan eens naar de antwoorden.

En dat komt omdat het verstand het denken niet corrigeert. Gedachten over de toekomst en wat een ander denkt, zijn fantasiegedachten. Dat is  één van de groepen gedachten die je leert herkennen.

Geef een reactie